Legfrissebb híreink

Teljesen átdolgozott, új R hangsugárzó családot jelentett be a KEF

2018. 09. 11.

Maidstone, Kent –2018. szeptember 07. – A világszerte népszerű és sikeres hangsugárzókat gyártó angliai KEF bejelentette legújabb termékeit, a korábban is sok elismerést szerzett R sorozat átdolgozott, újratervezett változatát. Az új hangsugárzó család megjelenésével tovább gazdagodott a gyártó magas minőségi igényű hangsugárzóinak termékválasztéka.

A gyártó seregnyi újítással és új technológiák sokaságát használva és az eredetileg a KEF zászlóshajójának számító Reference Ssries termékekhez kifejlesztett megoldásokat alkalmazva a cég történetében először tett elérhetővé olyan akusztikai és szerkezetei megoldásokat az alacsonyabb árkategóriában,amelyeket eddig csak a csúcstermékeiben alkalmazott. Az új R sorozat most bejelentett tagjait a korábbi változathoz lépest összesen 1.043 ponton módosították, újították meg.

Az új hangsugárzók lelke a KEF nagy népszerűségnek örvendő és ikonikus termékévé vált, lényegében a hangszórók akusztikus tengelyében egymásra épített magas- és középsugárzót tartalmazó Uni-Q hangszóró 12. generációs változata. Ennél a változatnál a gyártó jelentősen nódosította a hangszórómembránt meghajtó szerkezetet, hogy tovább finomítsa a hangszóró középtartományát, de jelentősen módosult a magas és középmély hangszóró egymásra illesztésének módja és távolsága is. A két egymásra épített hangszóró membránja között ugyanis a technológiából adódóan csak igen kis távolság lehet, emiatt pedig a két különféle membrán bizonyos frekvenciákon nemkívánatos beremegéseket, a hangzásminőséget rontó kölcsönhatást produkált. Az új változatnál sikerült ezt a hibát szinte teljesen kiküszöbölni, noha a két membrán még közelebb került egymáshoz. Eredményeként olyan új Uni-Q hangszóró születetett, amely minden korábbi változatnál kifinomultabban, részletgazdagabban és élethűebben tudja megszólaltatni a felső és középfrekvenciás hangokat.

A Uni-Q hangszóró elrendezés a hang reprodukálása mellett a keletkezett hang terelésében is fontos szerepet játszik. Az új változatnál alkalmazott és szabadalmaztatás alatt álló újszerű, a KEF szakzsargonjában ‘Shadow Flare’ (árnyéktölcsér) névvel illetett szerkezet és kiviteli forma még tisztábbá, még magával ragadóbbá tette a hangszóró hangleképezését, úgy érezzük, hogy el is tűnt a hangszóró a zene útjából és az élő előadást halljuk.

A KEF az új R-sorozat tagjainál a mélyhangszórót is teljesen átdolgozta, hogy tovább javítsa a hangzásteljesítményét. Számos újszerű megoldással sikerült elérnie azt, hogy a kisebb membránátmérőjű hangszóróval még jobb mélyhang leképezést tudjon elérni, eredményeként a korábbiaknál karcsúbbá, tetszetősebbekké válhattak a hangsugárzó dobozai. Az új mélyhangszóróknál megnövelték a membránkilengés mértékét és új, a korábbiaknál merevebb membránt használnak. Az eredmény minden korábbi változatnál feszesebb basszus, tovább javult a felbontás, gyorsabbá és részletgazdagabbá, jobban artikuláltabbá váltak a mélyhangok.

További újdonság, hogy a gyártó az új R-sorozat hangsugárzóiban az eredetileg a világszerte sikert sikerre halmozó LS50-es hangsugárzónál alkalmazott Constrained Layer Damping többrétegű, rugalmas belső merevítő rögzítést alkalmazza. A lényege, hogy az egyébként igen merev merevítő elemek rugalmas csatoló elemen keresztül kapcsolódnak a hangsugárzó oldalfalaihoz (ellentétben az általában szokásos megoldással, ahol a belső merevítést elmozdíthatatlanul rögzítik a doboz határoló falaihoz). A KEF által kifejlesztett rugalmas kötés hatékonyan csökkenti a dobozfalak nem kívánatos, a hangzásképet rontó beremegéseit.

Egy másik forradalmian új megoldás az új R-sorozat tagjainál a basszreflex cső kilépő nyílásának újszerű, rugalmas alakváltozásra képes kivitele. A reflexcsövek kilépő nyílásainak helyét is számítógépes szimulációval optimalizálták, a kilépő nyílás falai pedig rugalmasak, olyan anyagból és formában készültek, amely hatékonyan véd a hangzást károsan befolyásoló, elsősorban a középtartományt elszínező hosszirányú rezonanciák ellen. A cső tölcsérszerű kilépő részének formáját, anyagát és elhelyezését számítógépen, igen összetett, a dinamikai paraméterek sokaságát vizsgáló szimulációk sorozatával határozták meg. Mindezek eredményeként olyan megoldás született, amely csaknem teljesen megszünteti a tölcsér és a doboz nemkívánatos beremegéseit – így csak az előadók és a hangszerek hangját, nem pedig a doboz saját hangját halljuk.

A KEF új R-sorozatú hangsugárzói legszembetűnőbb újdonsága azonban a szarvasbőrszerű mikroszálas anyagból és egyedülállóan elegáns kivitelben készült hangsugárzó előlap. Szemet gyönyörködtető, a hangsugárzó esztétikai megjelenését meghatározó kivitele mellett legfőbb előnye, hogy mentes a hangsugárzó hangzásteljesítményét csökkentő mellékhatásoktól, szinte tökéletesen semleges, nem jelent akadályt a hangszórók membránjáról leváló hang terjedésének útjában. Ez az előlap anyagválasztása mellett a hangszórók előtti összesen 1801 mérnöki pontossággal elkészített apró furatnak köszönhető, amelyen keresztül szabadon, akadálymentesen áramolhat a hangszórótól érkező hanghullám.

Az új R sorozat az alábbi elemekből áll: az R11, R7 és R5 padlón álló hangsugárzókból, az R3 polcra, vagy állványra helyezhető hangsugárzóból, az R2c centersugárzóból és az R8a Dolby Atmos kompatibilis rátétsugárzóból. A család mindegyik tagja a napjaink ízlésének és divatjának megfelelően három kiviteli változatban rendelhető: lakkfekete, fényes fehér lakk és valódi dió furnér színváltozatban.

A hangsugárzók gyártása megkezdődött, de az első szállítmány csak november elején érkezik Európába és Magyarországra. Az új R-sorozatú KEF hangsugárzók is jól mutatják a KEF kezdetektől érvényes törekvését a minél hitelesebb megszólaltatásra és az újdonságokkal telezsúfolt új hangsugárzók is bizonyítják a gyártó folyamatos újító képességét. Az R-sorozatban a ma rendelkezésre álló legújabb technológiák és gyártási módszerek alkalmazásával sikeresen tovább tudta csökkenteni a gyártó a a hangsugárzó és elemei nemkívánatos beremegéseit, így az új R-sorozat új minőségi szintet teremtett ezen az árszinten.

Amit a KEF új R sorozatáról tudnia érdemes

  • Az alapoktól teljesen újratervezett kivitel, a korábbi változatot 1.043 ponton módosították.
  • A hangsugárzók lelke a KEF világszerte elismert Uni-Q hangszóró rendszerének 12. generációja, amelyet a KEF Reference sorozatából átörökölt ‘Shadow Flare’ hangvető tölcsérrel felszerelve építettek az új R-sorozat tagjaiba.
  • A teljesen újratervezett, nagyteljesítményű mélyhangszórók nagyobb membránkilengésüknek és a tökéletesen megválasztott és optimalizált szerkezeti elemeknek köszönhetően kisebb membránátmérővel is feszesebb, mélyebb, dinamikusabb, mégis jobban megfogott megszólalást biztosítanak az alsó regiszterekben.
  • Az eredetileg az LS50 hangsugárzóhoz kifejlesztett, a határoló falakhoz rugalmasan kapcsolódó Internal Constrained Layer Damping merevítő szerkezettel tovább sikerült csökkenteni az R-sorozat hangsugárzóinak nemkívánatos berezgéseit, dobozrezonanciáit.
  • A számítógép alapú folyadékdinamikai modellezéssel kialakított rugalmas basszreflex tölcsér és kilépő nyílás még tovább csökkenti a hangzást rontó nemkívánatos rezonanciákat.
  • A látványosan elegáns, mikroszálas anyagból készített, szarvasbőrre emlékeztető hangszórórács tökéletes védelmet nyújt a hangszóróknak, ugyanakkor semmilyen akadályt sem jelent a membránról leváló hanghullámok útjában.
  • Az R-sorozat három padlón álló hangsugárzóból (R11, R7 és R5); egy állványra, vagy polcra helyezhetőú kompakt hangsugárzóból (R3), egy centersugárzóból (R2c) és egy Dolby Atmos kompatibilis rátétsugárzóból (R8a) áll.
  • A család minden tagja fényes fekete lakk, fényes fehér lakk, illetve matt dió furnér kivitelben rendelhető.

Az új termékekkel és az egyéb KEF hangsugárzókkal kapcsolatban a http://www.kef.com címen talál további információt.

Oldal tetejére

Termék újdonságok és aktualitások hírlevelünkben

Iratkozzon fel hírlevelünkre a legfrissebb hírekért, vagy aktuális akcióinkért, ajánlatainkért!