Legfrissebb híreink

Az új KEF R7 hangsugárzó tesztje a német Audio magazinban

2019. 01. 28.

KEF R7 hangsugárzó tesztje

AUDIO, 2019. 01. 17. Klaus Laumann írásának magyar fordítása

30 évvel ezelőtt mutatta be a KEF az első Uni-Q hangszórót, amelyet ma már a tizenkettedik generációs változa-tában gyárt és épít be a hangsugárzóiba, így az új R-sorozatnak is az az egyik legfontosabb szerkezeti eleme.

Külső megjelenési képét illetően a KEF R7 egyszerű, egyenes vonalú szögletes doboz, de a dobozon belül számos csúcstechnológiai újdonság található benne.

A készülék mellett szól:                               Ellene szól:

  • A kiváló minősége                                       • Semmi sem
  • A letisztult formaterv
  • A lágy, de határozott karakter

A tények

Ár/teljesítmény arány: kimagaslóan jó, Az értékítéletünk: 80 pont

A KEF-nél mindig a lényegre összpontosul a figyelem. Bár a gyártó szerint 1.043 ponton változtattak a korábbi változathoz képest, számos közös vonást fedezhetünk fel a régebbi és az újabb változat között. Az elegáns, egyenes vonalú doboz, valamint a két bassz-reflex rásegítésű lapos membrános mélyhangszórókból és a KEF védjegyévé vált Uni-Q koaxiális közép-/magassugárzóból álló három utas felépítés sokban emlékeztet a korábbi R700-asra.

Mint korábban is, a változtatások inkább az apróbb részletekben keresendőek. Kívülről nézve az R7 tökéletesen megmunkált, szemrevaló dobozt kapott. Fekete, vagy fehér fényes lakkbevonattal, vagy klasszikus diófurnér fólia kivitelben rendelhető. Most nem nehéz tüskés talpon áll a doboz, ezúttal légiesen könnyűnek tűnő, de mégis stabil tüskés talpnyúlványokra helyezték, ami biztosan védi a felborulástól az amúgy igen keskeny dobozt.

A nemkívánatos rezgések elleni hatékony védekezés érdekében a KEF a lehető legnagyobb stabilitás helyett inkább a minél hatékonyabb csillapításra helyezte a hangsúlyt. A házat egyedi merevítésekkel erősítette meg, de azok az eddigi szokással ellentétben nem mereven, hanem rugalmasan csatlakoznak az oldalfalakhoz. Ez az ötlet valójában a nagysikerű LS50-ből származik, ahol igen hatékony megoldásnak bizonyult a hangminőséget rontó rezonanciák ellen.

A KEF igazi erőssége

Hasonlóan elegánsan oldja meg a KEF az élről visszaverődő hanghullámok problémakörét is. Ahelyett, hogy lekerekítette volna az egyébkén látványosan elegáns szögletes házat, a koaxiális középmagas sugárzó kapott egy "Shadow Flare" névre keresztelt hangterelő idomot, ami hatékonyan gondoskodik a magas sugárzó által kibocsátott hanghullámok biztonságos és irányított lesugárzásáról. Hatékonyan kötegeli a hanghullámokat, ezzel minimálisra csökkenti a ház élei/szélei fele „elvándorló” hanghullámok mértékét és ezzel a lehető legalacsonyabb szintre csökkenti a homogén hanghatást zavaró hangszórási mellékhatásokat. Az igazat megvallva azonban ez a megoldás sem teljesen új, korábban hasonló és jól bevált hangterelőt alkalmazott a gyártó a Reference sorozatnál.

Éppen ez a sokféle, máshol már jól bevált apró részlet tudatos és sikeres kombinációja, valamint okos tovább-fejlesztése adja az új R7 erősségét. A gyártó kutató-fejlesztő laboratóriumában kifejlesztett és időközben már kiérlelt szimulációs módszerekkel a mélyhangszóróknál is jelentős javulást sikerült elérniük.

A KEF R7 a meghallgatási próbán

A hangsugárzó rendszerben egy T-alakú pólusvasat találunk, a felépítése minden korábbi változatnál bonyolultabb, de szimmetrikus, ezáltal a légrésben homogénebb mágnesmező tud felépülni. Eredményeként lineárisan mozdul el a membrán, ezt egy, az elmozdulás mértékéhez igazított középpontosító pille még tovább segíti. Mindkét 16 cm-es mélyhangszóró kétrétegű, egy alul papír, felette alumínium héjjal készült hibrid-membránnal szerelt. Ez a hangszórószerkezet hosszú löketet és levesebb torzítást ígér, így remélhetőleg a korábbi változatokénál is jobb lesz az R7 mélyhang átvitele.

Javasolt olvasnivaló: A teremakusztika alapjai - Alkalmas a helyiség a HiFi-zésre?​

A mélyhangszórók munkáját egy újszerű bassz-reflexx rendszer segíti. Ezt a szerkezetet nem merev csövekből, hanem számítógéppel optimalizált, rugalmas falú és a levegőt át nem eresztő anyaggal bevont csatornákból alakította ki a gyártó. Ez az ötlet is az LS50-ből származik és hatékonyan csillapítja a reflexnyílásnál keletkező légörvényeket és nemkívánatos rezgéseket.

Igen bonyolult a magassugárzót és a középmélysugárzót tartalmazó koaxiális felépítésű Uni-Q hangszóró.

Nincs KEF hangsugárzó Uni-Q hangszóró nélkül!

Az eddigiek alapján elképzelhetetlen lett volna egy új KEF hangsugárzó sorozat a módosított, továbbfejlesztett Uni-Q koaxiális hangszóró nélkül. Ez a bonyolult szerkezet már sok éve az angol gyártó szimbólumává vált és kétségtelenül fontos szerepet játszik a KEF hangsugárzók legendásan életszerű térleképezésében. A gyártó folyamatosan fejleszti, csiszolja, finomítja tovább ezt a bonyolult hangszórószerkezetet, az új R7-es hangsugár-zóban valójában már a tizenkettedik generációs Uni-Q hangszóró dolgozik.

Ennél az új változatnál a magassugárzó és a középsugárzó közötti gyűrűs légrés egy külön nyílással ellátott, a két mágnesrendszer között kialakított elszívó kamrába vezet. Ezzel a megoldással tudta a KEF a mozgó középhangszóró membrán és a rögzített magassugárzó hangterelő közötti átmenetnél kialakuló nemkívánatos rezgéseket kordában tartani.

Javasolt olvasnivaló: A HiFi-rendszer felállítása – Ötleteink a rossz akusztikai feltételekkel rendelkező helyiségekhez

A jól megválasztott stratégiával, a stratégia legapróbb részletekig tökéletesen kidolgozott megvalósításával a hangminőség szempontjából ennél a hangsugárzó családnál is újra nagyot lépett előre a KEF. A meghallgatási próba során ugyanis az új R7-es igazi mindentudó hangsugárzóként szerepelt. Jó az ütemérzéke, az emberi hangoknak és a hangszerek hangjainak különös varázst adott és a várakozásunknak megfelelően talán a mérnöki pontosságú térleképezés a legnagyobb erőssége. Nem túlhangsúlyozott a színpad szélessége, amely számos hangsugárzó esetében már valószerűtlenül szélessé változik, helyette a KF R7 inkább szűkebb, de nagyon pontosan meghatározott határoló vonalakkal meghúzott teret rajzol fel, amelyen belül még a legbonyolultabb ritmusképletekkel és zenei történésekkel színesített zeneműveket, például a nagyzenekari előadásokat is életszerűen, az egyes hangszereket, előadókat a színpadon pontosan azonosíthatóan, valósághűen tudja leképezni.

Az új R7-esben számos újítás, továbbfejlesztés szerves egységbe kovácsolva nyújt egy homogén, hosszú időn át is fáradságmentesen élvezhető, hiteles hangzásképet. Ezzel a hangsugárzóval valójában semmit sem lehet rosszul megszólaltatni. Valódi univerzális tehetség számos erősséggel és így elsősorban a sokféle zenei irányzatot kedvelők számára jelenthet ideális megoldást. Éppen ezért feltétlenül javasoljuk, hogy hallgassa meg ezt a remek hangsugárzót, ha igen változatos a zenei ízlése!

Összefoglalva

Nem hivalkodó megjelenésű, visszafogottan elegáns, de számos értéket magáénak tudható, padlón álló hangsugárzó telt, bár időnként kissé mélybe húzó, mégis hiteles hangzásképpel. Az új Uni-Q homogén, hihetetlenül stabil és tiszta térleképezéssel kápráztatja el a hallgatóját. Hangzása igen tetszetős, a mélyhang dominanciája ellenére mégis meleg, lágy tónusú, ha kell selymesen finom, minden zenei irányzatot hitelesen tolmácsol.

A KEF új R szériája 3 színben már rendelhető.

Oldal tetejére

Termék újdonságok és aktualitások hírlevelünkben

Iratkozzon fel hírlevelünkre a legfrissebb hírekért, vagy aktuális akcióinkért, ajánlatainkért!