A gyártókról röviden

 

A ma már 70 éves cég eredetileg Osaka Denki Onkyo K.K néven jött létre 1946-ban. Már története kezdeti időszakától kezdve innovátorként, jelentős technikai és technológiai újítóként működött. Az Onkyo és hamar helyet talált magának az audió iparban, a tökéletes hangzás, a csúcsminőségű hangsugárzók és alkatrészek szinonimájává vált. A 70-es években elsősorban az ONKYO rádióerősítői voltak híresek. A 80-as években a kazettás magnóival, az M-sorozatú erősítőivel, lemezjátszóival, AM/FM rádióvevőivel, mindenekelőtt a 4040-es és 8080-as típusszámú készülékekkel szerzett magának jelentős elismerést a cég a kritikusok és a felhasználók körében. 1993-ban az ONKYO cégcsoport jelentős szervezeti változáson ment keresztül, a világon az elsők között vezetett be pénzforgalmi szemléletű gazdálkodást ("cash flow first"), illetve valósította meg a gyakorlatban is az egyszerű és gyors döntések rendszerét, a "simple and speedy" filozófiát. A vállalatvezetési struktúra radikális változtatásával számottevően nőtt a teljes ONKYO-csoport nyereségessége is. A 2010-es évektől kezdve jelentős cégfelvásárlásokba kezdett, hogy optimális méretűre növekedjék és hogy a gyorsan globalizálódó piacán is meg tudja őrizni a vezető helyét az iparág egyes szektoraiban. A legnagyobb visszhangot kiváltó tranzakció a Pioneer Corporation A/V és szórakoztatóelektronikai üzletágának 2015-ben részvénycserével megvalósított felvásárlása volt. Eredményeként a cég neve Onkyo & Pioneer Corporation-re változott.

A cégtörténet időrendi sorrendben 

1946: Szeptember 17-én alakult meg az "Osaka Denki Onkyo" cég és kezdte meg a hangszedő betétekkel és hangszórókkal kapcsolatos kutatásait és fejlesztéseit. Ez évben kezdték meg a lemezjátszó hangszedő karok gyártását. Az első ONKYO márkanév alatt forgalomba került termékük az Onkyo CP-100 lemezjátszó volt, amelynek kiskereskedelmi ára akkor 300 Yen volt. Csak összehasonlításképpen, abban az időben az átlagos havi jövedelem kb. 500 Yen volt Japánban.

1948: Az ONKYO ez évben kezdte megalapozni a hangszórógyártást és speciális membránanyagok tervezésébe kezdett. Még ebben az évben jelent meg a "non pressed cone" (nem préselt hangszóró membrán) termékük, amely forradalmasította a hangszórógyártást.

1950: Az első kereskedelmi siker – elkészült az első, nem préselt papír hangszórómembrán, s eredményeként megszületett az Onkyo ED-100 hangszóró. Piacra került a 4 sebességes OP-670 sztereó lemezjátszó.

1955: Megjelent a piacon az Onkyo OS-88 rádióerősítő.

1956: A cég elkezdte a koaxiális hangszórók gyártását és forgalmazását. Bejelentette az első műanyag membrános hangszórót és forgalomba került a világ első „kompakt készüléke”, amely egy lemezjátszót és rádióerősítőt foglalt magában.

1957: Piacra került a világszerte nagy figyelmet kapott Onkyo ES-65 futurisztikus, labda formájú hangsugárzó. Ugyancsak ebben az évben került kereskedelmi forgalomba az Onkyo HP-10 lemezjátszó/erősítő kombináció is.

1958: Megjelent a piacon az Onkyo MD-47 tölcséres hangsugárzó.

1960: A világon elsőként jelent meg beépített visszacsatolással (Motional Feedback) hangsugárzó, az Onkyo MX-8P. A havi hangszóró gyártási mennyiség először haladta meg a 100 ezer darabot. Megkezdődött a sztereó rendszerek gyártása.

1963: Forgalomba került a teljes sztereó láncot nyújtó Onkyo ST-400DL készülék együttes.

1966: Boltokba került az ST-55 asztali sztereó készülékcsalád. Teljesítménye, hangzása és egyszerű kezelése, tetszetős kivitele egyből sikertermékké tette azt. Ez a készülékcsalád indította be az asztali, több készülékből álló készülékcsaládok iránti keresletet a piacon. Kurachi a Techno japán technológiai magazinban a "Best Buy" (legjobb vétel) minősítést adta a készüléknek.

1968: Megjelent a piacon az Onkyo MC-2200 többcsatornás sztereó készülék és ezzel bebiztosította magának az ONKYO a vezető helyet az audió piacon. A "four amplifiers" (négy erősítő) jelszó nagy siker lett Japánban és beindította a többcsatornás sztereó rendszerek iránti keresletet a piacon.

1969: Az Onkyo Integra 01 készülékkel, közvetlen csatolású jelutakkal megszületett az Integra sorozat koncepciója. Jelentősen bővült a cég értékesítési hálózata: Értékesítési iroda nyílt New York-ban.

1970: Az Onkyo elnyeri az első jelentős sztereó készülék díjat az előerősítő technológiájával. Kereskedelmi forgalomba kerül az első integrált erősítő, az Onkyo Integra 725. A tervezési folyamatok 90 %-ában tudományos módszereket használ a cég, amely révén az Onkyo Integra 725 egy új termékgeneráció első tagjává válik. A MITI G kategóriába sorolja az Onkyo-t, amely a legmagasabb szintű tervezési technológiai elismerést jelenti.

1972: Megalakul Németországban az Onkyo Germany GmbH és akusztikai kutatólaboratóriumot létesít a cég. Megjelennek a piacon az első titánmembrános hangszórók. Forgalomba kerül az Onkyo Integra A-755 sztereó integrált erősítő.

1973: Megkezdődik a hangszórók gyártása Koreában. Az Onkyo E-83A MKIII hangsugárzó teszi teljessé az Onkyo termékpalettáját. Megszületik az Onkyo jelmondat: Artistry in sound, magyarul hangművészet.

1974: A kvarc stbilizátoros Onkyo TS-500 rádióerősítő mérföldkövet jelent a rádióvevők között, A kvarcoszcillátor használatával drámai módon javul a készülék vételi pontossága. Forgalomba került a kvarcoszcillátoros Onkyo TS-503 rádióvevő. Ugyancsak piacra kerül a négycsatornás Automatic 4 rádióvevő.

1975: Létrejön az Onkyo Corporation az USA-ban. A korszerű technológiával készült és igen kedvező áron kínált Onkyo T-433 N II kvarcszintézeres rádióvevő meghódítja a piacokat.

1976: Világméretű visszhangot vált ki a kvarcstabilizált vevőegységgel és elsőként programozható nyomógombokkal felszerelt Onkyo TX-4500 rádióerősítő.

1977: A High end és a HiFi piac igen kedvezően fogadja az első Onkyo előerősítőt, az Onkyo P-303-at és a hozzá tartozó Onkyo M-505 teljesítményerősítőt.

1978: Bejelentik az Onkyo SL-1 mélynyomót és az új "MX" hangsugárzó sorozatot.

1979: Piacra kerül a "Super Servo" technológia az Onkyo A-7090 erősítőben és az automatikus "Accubias" előmágnesezés állítási megoldás az Onkyo TA-2080 kazettás magnóban.

1980: A cég kifejleszti az Onkyo M-5060 teljesítményerősítőt a legendás "SuperServo" áramkörrel. Forgalomba kerül az első kristályvezérelt motorral és visszacsatolással szerelt lemezjátszó.

1981: Az első, valóban az Onkyo által fejlesztett CD lejátszó jelenik meg a piacon. Először érhető el a felhasználók számára az automatikus, folyamatos hibajavítás, a nagysebességű másolás és az egyidejű keverési funkció. Ugyancsak ebben az évben kezdi meg a cég az Onkyo TA-W800 – a világ első, nagy sebességgel is másolni tudó kétkazettás magnójának- a gyártását. A készülék a nagysebességű másolás mellett számos szerkesztési funkciót is kínál a felhasználók számára.

1983: Forgalomba kerül az M-2000 monitor hangsugárzó.

1984: A cég bejelenti a "Grand Scepter" Onkyo GS-1 high-end, csúcsminőségű hangsugárzó családot.

1985: Az Onkyo M-510 csúcskategóriás, gyakorlatilag torzításmentes erősítő élénk visszhangot vált ki a piacon. Elsőként a világon megjelenik az optikai jelkimenettel rendelkező CD lejátszó, az Onkyo C-700. Ez a forradalmian új CD-játszó kapcsolt optikai jelekkel kommunikál a digitális és a jelkorrekciós és erősítő áramköri egységek között, így kiküszöböli a digitális jelalak torzulásokat. A DX 7210 készülékkel tökéletes minőségű digitális jelfeldolgozást valósít meg.

1986: Forgalomba kerül az Onkyo első "Optocoupling" (optikai csatolású) CD lejátszója. Az Onkyo SC-960 egy új hangsugárzó tervezési koncepció első hírnöke, megszületett a lineárisan hangolt hangsugárzó doboz.

1987: megjelenik az első Onkyo Integra CD lejátszó, a DX-6470 18 bites kétszeres túlmintvételezéssel. Az Onkyo TA-2360 kazettás magnó "az év készüléke" díjat kapja a HiFi technika audió magzintól. Az Onkyo T-9900 Integra Quartz Synthesizer Tuner készüléket három HiFi műszaki folyóirat is az év referencia minőségű készülékévé választotta. Az Onkyo az év "AV rádióerősítő gyártója" megtisztelő címet kapta az USA-ban. Ugyancsak ez évben jelent meg a piacon a világ első Dolby Surround AV rádióerősítője, az Onkyo TX-SV7M. A széles termékválaszték csúcsára a minden igényt kielégítő és slágerterméknek bizonyult Onkyo TX-SV909PRO került.

1988: 3 HiFi műszaki folyóirat is az év referencia rádióvevőjének minősíti az Onkyo Integra T-9990 kvarszintézeres rádióvevőt és egyben az év audióterméke címet nyeri el. Az Onkyo forgalomba hozta a világ első teljesen digitális erősítőjét, az OPTO DRIVE SYSTEM optikai meghajtó fokozattal, 18 bites lineáris átalakítóval szerelt és nyolcszoros túlmintavételezéssel dolgozó Onkyo A-8690-et. Ősszel került forgalomba a két High End HiFi készülék, a Grand Integra kategóriába sorolt CD-játszó és a teljesen digitális erősítő. A másik sikertermék a Liverpool Pasadena Collection – amely állvánnyal, hangsugárzókkal együtt szállított komplett szórakoztatóelektronikai rendszer. Az új Onkyo szlogen: High Fidelity - sound which counts! Magas hangzáshűség – a hang, amire érdemes odafigyelni!

1989: Az Onkyo forgalomba hozza a két, teljesen infravörös távvezérlővel vezérelhető integrált erősítőjét, az Onkyo A-8640 és Onkyo A-8630 modelleket.

1990: Az Onkyo a ROOM rendszerrel kedvező árfekvéssel teszi lehetővé a rendszerek távvezérlését és távolról történő felügyeletét.

1991: A német "Stereoplay" nagy elismeréssel nyilatkozik az Onkyo TX-7830 készülékről, kiemelve könnyű és kényelmes kezelhetőségét és kiváló hangzásteljesítményét. Forgalomba kerül az új Onkyo PSC-05 komponens rendszer.

1992. Forgalomba kerül a teljesen szimmetrikus HIGH END Onkyo P-3890/Onkyo M-5890 elő- és teljesítményerősítő kombináció. Ugyancsak ez évben jelenik meg a világ első hatlemezes CD-váltós lejátszójával a cég. Az Onkyo Liverpool bi:m készülékben az Onkyo a világon először alkalmazza a digitális audió jeltovábbítást. Az Onkyo Quest Integra és Quest Scepter ugyancsak ebben az évben jelenik meg a piacon. Ezek a készülékek képezik egy új tervezési koncepció alapját, a készülékben a gyártó csak szigorúan válogatott anyagokat és alkatrészeket használ fel. Az év második felében kerül forgalomba az Onkyo Quest Integra C-1E CD lejátszó és az Onkyo Quest Integra A-1E integrált erősítő. 

1993: Megjelenik a világ első THX minősítésű AV rádióerősítője, az Onkyo TX-SV919THX A/V, amely a LUCASFILM Ltd. (ma THX Ltd.) műszaki közreműködésével készült. A cég forgalmazni kezdi az INTEC 275 csúcsminőségű komponens rendszert.

1994. Arany változatban is forgalomba kerül a világ első THX minősítésű AV rádióerősítője, az Onkyo TX-SV919THX.

1995. Megjelenik a piacon az INTEC 185 mikrokomponens rendszer. Ez évben kerül forgalomba az Onkyo CR-185 rádióerősítő / az Onkyo K-185 kazettás magnó és az első THX hangsugárzó rendszer, az Onkyo THX-SYS-1.

1996. A világon elsőként hoz forgalomba a cég THX 5.1 rádióerősítőt az Onkyo TX-DS939 formájában. Az új szlogen: Onkyo "is sound", az Onkyo „maga a hang”.

1997: Arany változatban is forgalomba kerül a világ első THX 5.1 rádióerősítője, az Onkyo TX-DS939.

1998: Piacra kerül az Onkyo első OMF hangsugárzója.

1999: A világ első DVD lejátszója az Onkyo DR-90. Ugyancsak a világon elsőként jelenik meg THX SELECT minősítésű rádióerősítővel a cég, ez az Onkyo TX-DS777. A világon elsőként kínál 400 EUR kiskereskedelmi ár alatt Dolby Digital rádióerősítőt, ez az Onkyo TX-DS474.

2000: A világ első 6.1 csatornás THX SELECT minősítésű rádióerősítője az Onkyo TX-DS787. Ugyancsak a világon elsőként jelenik meg 7.1 csatornás Surround EX rádióerősítővel az Onkyo, ez a TX-DS989-es készülék. A világ első THX Ultra 7 csatornás kimeneti fokozattal ellátott highend erősítője az Integra Research RDA-7 sorozat. Ez évben jelenik meg az ONKYO legújabb jelmondata, az: Imaginative sight & sound, a minden képzeletet felülmúló hang és kép.

2001: A világ első Dolby ProLogic II kompatibilis házimozi AV rádióerősítője az Onkyo TX-DS494.

2002: Forgalomba kerül a világ első Ethernet csatolóval (NetTune) ellátott, házi hálózatba köthető AV rádióerősítője, az Onkyo TX-NR900. Ugyancsak ebben az évben indul a BASE-V10 mikro házimozi rendszer értékesítése.

2003: Megkezdődik a DTA-7 forgalmazása —ez a világ első 7 csatornás digitális teljesítményerősítője.

2004: Forgalomba kerül a világ első Ethernet csatolóval (Net tune), HDMI és IEEE 1394 FireWire csatlakozó felülettel ellátott, teljesen moduláris AV hálózati rádióerősítője, az Onkyo TX-NR5000.

2006: Kibővül az Onkyo jelmondata: Imaginative sight & sound - Enter A new dimension: A minden képzeletet felülmúló kép és hang –Lépjen be egy új dimenzióba!

2007: Az Onkyo forgalomba hozza a világ első Dolby® TrueHD és DTS-HD Master Audio™ dekóderrel ellátott AV rádióerősítőjét, a TX-SR605-ös készüléket.

2009: Megjelenik a világon az első Dolby® Pro Logic llz hangzásmódra előkészített rádióerősítője, az Onkyo TX-SR607

2010: Az Onkyo visszatér a csúcskategóriás HiFi készülékek piacára az M-5000R sztereó teljesítményerősítővel. A legendás M-510-es modell nyomdokain ezen a piacon is sikerrel veti meg a lábát.

2010: Az ONKYO holding társasággá alakul át, Az időközben már 4 kontinensen aktív társaság mintegy 40 leányvállalatát és érdekeltségét egyetlen ernyőszervezetbe integrálja.

2012: Az ONKYO megszerzi a legendás Gibson Guitar Corporation feletti ellenőrzési jogot, a hangszergyártó az Onkyo holding részévé válik.

2012: Az ONKYO stratégiai szövetséget köt a TEAC Corporation japán céggel. Know-how és szabadalomcserével kölcsönösen hozzájutnak egymás technikai és technológiai tudásbázisához, a jövőben termékeiket közösen fejlesztik. A holding átveszi Európában a TEAC szórakoztatóelektronikai termékeinek forgalmazását.

2012: A cég átteszi adminisztratív központját Chuo-ku, Osaka City városba.

2014: Az Onkyo forgalomba hozza a világon elsőként a Dolby Atmos® kompatibilis házimozi csomagját, a HT-S7700 rendszert.

2015: Az Onkyo-csoport felvásárolja a Pioneer Home Electronics Corporation otthoni szórakoztatóelektronikai, A/V, telefon és fejhallgató üzletágát.  A csoport neve Onkyo & Pioneer Corporation névre változik, a székhelye marad Osakaban.

2015: A Pioneer-Onkyo házasság első figyelemre méltó új terméke a DP-X1 nagyfelbontású digitális audió lejátszó, amellyel a társaság egy csapásra egy új üzleti szegmensben is jelentős piaci pozíciókra tesz szert.

2015. A társaság a Kawai Musical Instruments Manufacturing Co., Ltd, egy újabb legendás elektronikus hangszergyártó felvásárlásával tovább erősíti ezen a területen a piaci részesedését és portfólióját és meghatározó szerepet szerez magának a Távol-Keleten és az amerikai piacon az ifjúság zenei oktatásában is.

2016: A cég fennállása 60. évfordulóját ünnepli. Az RZ sorozatú AV rádióerősítőkkel a legtöbb piacon bebetonozza a vezető pozícióját a sokcsatornás AV rádióerősítőkre alapozott házimozi rendszerek piaci szegmensében.

A 70 éves cég fejlődéstörténetét itt olvashatja el angol nyelven:

http://www.onkyo.com/70th/en/index.html.

 

Termék újdonságok és aktualitások hírlevelünkben

Iratkozzon fel hírlevelünkre a legfrissebb hírekért, vagy aktuális akcióinkért, ajánlatainkért!